Energielabel-Tarieven vergelijkt:
  • Goedkope energieadviseurs in jouw regio
  • Op basis van tarieven en kwaliteit
  • Een snel en goedkoop energielabel

Dankzij een lening via het warmtefonds is een warmtepomp toegankelijk voor iedereen

Bron: RTL Nieuws Gepubliceerd: dinsdag 12 maart 2024

‘Je moet er wel het geld voor hebben’, dat hoor je vaak als het over de warmtepomp gaat. Veel mensen kiezen daarom nog snel voor een ouderwetse cv-ketel. Want de (hybride) warmtepomp is nog niet verplicht. RTL Nieuws heeft uitgezocht wat de mogelijkheden zijn als je het geld voor een warmtepomp niet klaar hebt liggen.

Heb je een eigen huis, dan ben je vanaf 2026 verplicht over te stappen op een warmtepomp als je cv-ketel vervangen moet worden. Tegenstanders noemen het ápparaat dat energie haalt uit de lucht, uit bodemwarmte of uit grondwater ook wel een ‘Dwangpomp’.

Installateurs zien nu een grote toename in de vraag naar nieuwe gasketels. Veel mensen bestellen nu nog snel een nieuwe ketel, zodat ze nog niet aan de nieuwe regelgeving te hoeven voldoen. Mensen maken zich vooral zorgen over de kosten.

80 procent ziet kosten als drempel

Een peiling van het RTL Nieuwspanel geeft aan dat 80 procent ‘de kosten’ als drempel te zien bij de overgang naar een (hybride) warmtepomp. Het argument dat een warmtepomp onbetaalbaar zou zijn, wordt door velen genoemd. 

Fiona Hamberg van het Nationaal Warmtefonds zeg dat een hybride warmtepomp voor iedereen binnen handbereik is. Het Nationaal Warmtefonds is een overheidsinstelling waar je geld kunt lenen voor energiebesparende maatregelen. ‘Elke woningeigenaar kan een hybride warmtepomp financieren. Tenzij je in de actieve schuldhulpverlening zit of een lopende achterstandsmelding bij BKR hebt’, zegt Hamberg.

Hoe werkt het Nationaal Warmtefonds?

Sinds vorig jaar kunnen mensen met een verzamelinkomen tot 60.000 euro een lening afsluiten tegen 0 procent rente voor de hele looptijd. Je betaalt dan alleen een maandelijkse aflossing. Als er geen ruimte is om nu rente en aflossing te betalen, dan is er ook een andere lening mogelijk. Je kan in dat geval maximaal 10.000 euro lenen tegen 0 procent rente. En de eerste 5 jaar betaal je geen aflossing. Kijk voor meer informatie op de site van het Warmtefonds.

Doordat je een hybride warmtepomp aanschaft, gaat je energierekening omlaag. Het bedrag dat je overhoudt, kun je dan gebruiken om de lening af te lossen. Neem je zonnepanelen? Dan levert een lening je vaak iedere maand geld op. 

 

In 7 jaar heb je je lening afgelost

Volgens berekeningen van Milieu Centraal levert een warmtepomp in bijna alle gevallen uiteindelijk geld op. De terugverdientijd is ongeveer 7 jaar als je nu meer dan 1500 kubieke meter gas verbruikt per jaar.

 

Verbruik je minder gas per jaar, dan duurt het iets langer. Maar je hebt de investering altijd eerder terugverdiend dan de levensduur van het apparaat. Een warmtepomp gaat zo’n 15 jaar mee. Als jouw terugverdientijd langer dan zeven jaar is, dan is de warmtepomp vanaf 2026 niet verplicht.

 

Lenen voor een warmtepomp, een goede deal?

RTL Nieuws sprak met meerdere mensen die de afgelopen jaren de warmtepomp hadden laten voorfinancieren met een lening bij het Warmtefonds. Twee voorbeelden: Steven en Eric.

Steven vertelt dat hij 9000 euro leende voor een volledig elektrische warmtepomp en 6000 voor zonnepanelen. Hij legde ook eigen vermogen in van 3000 euro. De warmtepomp kost hem 57 euro per maand, de zonnepanelen 38 euro. De looptijd is 15 jaar. ‘Ik bespaar 150 tot 200 euro per maand aan energie tegen een investering van 95 euro per maand.’

Nu hij helemaal van het gas af is, betaalt hij ook geen vastrecht meer. ‘Zonder het Warmtefonds had ik deze investering niet kunnen doen.’

Ook Eric sloot voor een volledig elektrische warmtepomp een lening af. Bij hem ging het om bijna 12.000 euro tegen een rente van 3,7 procent. Hij moet 85 euro per maand betalen over een periode van 15 jaar. Zijn energierekening is 175 euro per maand lager. Hij vindt dat een goede deal. ‘En anders had ik een nieuwe cv-ketel moeten kopen. Die was namelijk op…’

Deskundigen zeggen dat de kosten van de lening ‘vaak redelijk in verhouding liggen met de verlaging van de energielast’. Dus wat je leent, verdien je iedere maand terug.

Mensen weten niet dat er subsidies zijn voor verduurzaming

In opdracht van Milieu Centraal heeft Motivaction vorig jaar onderzoek gedaan onder huiseigenaren van oudere woningen die hun woning niet hebben verduurzaamd. 75 procent bleek er niet van op de hoogte dat er voor verduurzaming subsidies bestaan en leningen.

 

Wat bespaar je met een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp (4 kW) met buitenunit kost zo’n 6.000 euro. Dat is inclusief btw en plaatsen. De subsidie gaat hier nog van af. Met een nieuwe cv-ketel erbij kost een hybride warmtepomp ongeveer 8.100 euro. 

 

Hoeveel je bespaart, hang af van je woningtype en de isolatie van je huis. Maar je gaat altijd besparen! Hieronder zie je de verschillen per woningtype. Berekend door Milieu Centraal:

 

Besparing hybride warmtepomp per jaar

Naar mate isolatie (matig, redelijk of goed)

Huishouden van 2 personen

 

Matig

Redelijk

Goed

Tussenwoning

€ 400 - € 570

€ 350 - € 490

€ 250 - € 340

Hoekwoning

€ 470 - € 670

€ 410 - € 590

€ 330 - € 460

2 onder 1 kap

€ 520 - € 760

€ 460 - € 660

€ 360 - € 510

Vrijstaand

€ 740 - € 1.090

€ 620 - € 920

€ 500 - € 720

 

Is je woning al redelijk tot goed geïsoleerd? Kies dan direct voor een volledig elektrische warmtepomp. Deze warmtepomp werkt zonder hulp van je cv-ketel en dan kun je volledig van het gas af.

Meer weten over verduurzaming van je woning?

Volg dan de gratis webinar van Loket Verduurzamen. Jij leert dan:

  • Waar je het best kunt beginnen met isoleren.
  • Wat verschillende verduurzamingen opleveren. En wat ze kosten.
  • Welke subsidies & regelingen interessant voor jou zijn.
  • En aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Direct inschrijven

Terug naar het overzicht