Huis verkopen? Vergeet je energielabel niet!
Wil je je woning verkopen of verhuren? Dan heb je een energielabel nodig. Ook als je de energieprestatie van je woning wilt verbeteren, heb je het energielabel van je woning nodig. Dit label kun je alleen krijgen via een erkende energieadviseur. Maak nu een afspraak met een energieadviseur bij jou in de buurt.
Waarom heb je een energielabel nodig?
Als je je woning wilt verkopen of verhuren, dan ben je verplicht een energielabel te kunnen laten zien. Met dit label geef je de toekomstige eigenaren of bewoners van het huis inzicht in de energieprestatie van de woning. Ook als je zelf je woning wilt verduurzamen is het verstandig om eerst het energielabel te laten berekenen. Dit label geeft je inzicht in de energieprestaties van de woning. Je kunt zien waar energie verloren gaat en welke maatregelen je kunt nemen om dit te verminderen. Een energiezuinige of duurzame woning zorgt voor lagere maandelijkse energiekosten. Een kleine maatregel om je woning te verduurzamen kan een flinke besparing betekenen op je energierekening. Met een duurzame woning verspil je minder energie om jouw woning te verwarmen of de koelen.
Dus wil je je huis verkopen? Vergeet dan je energielabel niet!
Werkwijze energielabel berekenen
Alleen via een gecertificeerde energieadviseur kun je een label voor je huis krijgen. De adviseur komt bij je langs en inspecteert de woning. De specialist kijkt vooral naar isolatie, verwarming en ventilatie van de woning. Hiermee berekent de specialist het energielabel. Jouw label wordt geregistreerd in de landelijke database.
Bereken jouw energielabel in 6 stappen
1 Vergelijk energieadviseurs
Vul je postcode in en klik op ‘vind de goedkoopste energieadviseur’. Je krijgt nu een lijst te zien met energieadviseurs bij jou in de buurt. Je ziet ook wat zij vragen voor de aanvraag van een energielabel.
2 Kies een energieadviseur
Kies de energieadviseur van jouw keuze. Je gaat dan direct naar de website van die energieadviseur.
3 Vul het contactformulier in en klik op energielabel aanvragen
Vul jouw gegevens in op het contactformulier van de door jou gekozen energieadviseur en verstuur dit formulier. De energieadviseur krijgt jouw aanvraag binnen.
4 De energieadviseur neemt contact met je op
In de meeste gevallen neemt de energieadviseur direct contact met je op. Vaak heb je binnen 1 dag een afspraak geregeld.
5 De energieadviseur komt bij je langs en stelt het label op
De energieadviseur komt bij je langs. Hij bekijkt de woning en let op een aantal punten, zoals
- Aanwezige installaties voor verwarming, warm water, ventilatie, koeling en zonnepanelen
- Algemene kenmerken van de woning, zoals woningtype, bouwjaar en afmetingen
- Oppervlakte van de vloer, het dak en de gevel
- Isolatie van het dak, de muren en de vloer
- Type beglazing
Hij is ongeveer 1 tot 2 uur in de woning om alle gegevens en informatie te verzamelen. Daarna berekent hij welk energielabel bij de woning past. De adviseur registreert het label en dan krijg jij een pdf met het energielabel van de woning. Ook krijg je een rapport met suggesties voor energiebesparende maatregelen om de woning energiezuiniger te maken.
6 De factuur van de energieadviseur
Je ontvangt van de energieadviseur een factuur voor het opstellen van het energielabel. Die moet je binnen de gestelde termijn betalen. De energieadviseur bepaalt wat die termijn is. Hier hebben wij geen invloed op.
Vind de goedkoopste energieadviseur
Energiebesparende maatregelen
Als je je label hebt ontvangen, kun je een aantal stappen zetten om je woning te verduurzamen.
- Isolatie. Zorg voor goede isolatie van je dak, gevel, vloer en ramen. Dit voorkomt warmteverlies in de winter en houdt je huis koeler in de zomer.
- Verwarmingssysteem. Overweeg de installatie van een energiezuinige verwarmingsketel of warmtepomp. Deze systemen verbruiken minder energie en dragen bij aan een hoger energielabel.
- Zonnepanelen. Installeer zonnepanelen op je dak om groene energie op te wekken. Dit vermindert je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en kan je energierekening verlagen.
- Energiezuinige verlichting. Vervang traditionele gloeilampen door energiezuinige LED-lampen. Deze verbruiken minder energie en gaan langer mee.
Wil je bewust omgaan met jouw energieverbruik en wil je je energiekosten verlagen? Dan kan het energielabel van je woning daarbij helpen. Hierdoor ga je bewuster om met energieverbruik. Hiermee bespaar je direct op je energiekosten. Bij het energielabel krijg je een rapport. Hierin staan de energiebesparende maatregelen je kunt uitvoeren om de woning energiezuiniger te maken.
Huis verkopen? Vraag nu je energielabel aan!
Sinds 2015 ben je als woningverkoper verplicht een energielabel te kunnen tonen als je je woning wilt verkopen. Kun je dat niet? Dan riskeer je een flinke boete. Ook als je je woning wilt verhuren is het kunnen tonen van een energielabel verplicht.
Vergelijk nu energieadviseurs bij jou in de buurt om het energielabel van je woning te berekenen. Vergelijk nu energieadviseurs