Energielabel-Tarieven vergelijkt:
  • Goedkope energieadviseurs in jouw regio
  • Op basis van tarieven en kwaliteit
  • Een snel en goedkoop energielabel

Energielabel voor je huis

Ieder huis heeft een energielabel. Dit label geeft aan hoe energie-efficiënt en duurzaamheid het huis is. 

Het energielabel laat zien hoe energiezuinig jouw huis is

Het energielabel van je huis is opgesteld met classificatiesysteem dat aangeeft hoe energiezuinig jouw huis is. Een A-label is energiezuinig en een G-label is het minst energiezuinig. Het label geeft je informatie over hoe goed of slecht de woning is geïsoleerd. Daarnaast zegt het iets over de manier van verwarmen en ventileren van de woning. Het geeft informatie over alle energiegerelateerde aspecten van je huis. Als je je huis gaat verkopen of verhuren hebt je verplicht een label nodig.

Waarom heb je een energielabel voor je huis nodig?

Het energielabel van je woning is belangrijk om verschillende redenen. 

  1. Het geeft je inzicht in de energieprestaties van je huis. Ook laat dit label zien hoe je je huis nog energiezuiniger kan maken. Het rapport dat je ontvangt bij het energielabel geeft aan waar je energie kunt besparen en welke verbeteringen mogelijk zijn. 
  2. Een energiezuinig huis heeft een A-label. Huizen met dit label zijn energiezuinig. Als bewoner van dit huis heb je vaak relatief lage energiekosten. Heeft je huis een G-label? Dan is het verstandig om maatregelen te nemen om de woning te verduurzamen. 
  3. Het verbeteren van het energielabel is ook van belang voor jou ecologische voetafdruk. Een groen label draagt bij aan een duurzame toekomst.

Hoe krijg je een energielabel voor je huis?

Om een energielabel voor je woning te krijgen, moet je een gecertificeerde energieadviseur inschakelen. Deze adviseur komt bij je langs en voert een gedetailleerde inspectie van je huis uit. De adviseur kijkt naar de isolatie, verwarmingssystemen, ventilatie en andere relevante factoren. Met deze gegevens berekent de energieadviseur het energielabel. Dit label wordt ook geregistreerd in de landelijke database. Het energielabel van je huis is 10 jaar geldig. Je kunt het label altijd terugvinden in deze database.

Stappen om de energieprestaties van je woning te verbeteren

Zodra je weet wat het energielabel van jouw huis is, kun je maatregelen nemen om de energie-efficiëntie te verbeteren. Effectieve maatregelen die je vaak kunt toepassen in je huis:

  1. Isolatie. Breng dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en isolerende beglazing aan. Met een goede isolatie voorkom je warmteverlies. Je verhoogt dan direct de energieprestatie van je huis.
  2. Verwarmingssysteem. Vervang een oude verwarmingsketel door een energiezuinige keten, zoals een HR-ketel of een warmtepomp. Hiermee kun je flink besparen op je energiekosten.
  3. Zonnepanelen. Met zonnepanelen produceer je je eigen elektriciteit. Als je teveel produceert, kun je dit vaak terugleveren aan het elektriciteitsnet. Hier krijg je een vergoeding voor.
  4. Energiezuinige apparaten. Vervang oude elektrische apparaten, zoals koelkasten, wasmachines en vaatwassers, door energiezuinige modellen met een hoog energielabel. Je verbruikt dan minder energie en je verlaagt hiermee je energierekening.

Het energielabel van jouw huis zegt iets over hoe energiezuinig de woning is. Je kunt niet zelf het energielabel bepalen. Een gecertificeerde energieadviseur doet dit voor jou. De adviseur komt bij je langs en bekijkt de woning. Hij berekent welk energielabel bij de woning past. Je krijgt naast het energielabel ook een rapport van de adviseur. Hierin staan tips en adviezen over welke maatregelen je kunt nemen om jouw huis nog energiezuiniger te maken.

Vraag energielabel aan