Energielabel-Tarieven vergelijkt:
  • Goedkope energieadviseurs in jouw regio
  • Op basis van tarieven en kwaliteit
  • Een snel en goedkoop energielabel

Dit huis is zo duurzaam dat er geen energielabel voor bestaat!

Bron: RTL Nieuws Gepubliceerd: maandag 18 maart 2024

In het Limburgse Voerendaal staat een huis dat zó duurzaam is dat er geen energielabel voor bestaat. In dit huis hoef je het hele jaar niet te stoken. Dit huis zou officieel label A+++++++ krijgen, maar het hoogste label dat je kunt krijgen is A++++. 

Deze woning is 90 vierkante meter groot en heeft allerlei bijzondere en duurzame toepassingen. Zo heeft de woning hele dikke binnen- en buitenwanden. Die zijn wel 52 centimeter dik. Op het dak liggen 29 zonnepanelen. De ramen staan iets meer naar binnen. Hierdoor vermijd je direct zonlicht op de ramen. De gevel functioneert als hitteschild. Dat zorgt voor een luchtstroom achter de gevel als de zon erop komt. Hierdoor blijft het huis koel. Voor dit systeem is geen energie nodig, het werkt vanzelf.

De woning is gebouwd door Dick Smeets van Smeets Houtbouw in opdracht van Frank Vemelmans. Frank woont er zelf niet. Dit duurzame huis wordt bewoond door de 75-jarige Pierre van Dinther. Hij is weduwnaar en vond het tijd voor een kleinere woning. Hij woont nu ruim een maand in deze superduurzame woning.

Hoe werkt het?

Het huis kan worden verwarmd met een warmtepomp, via de vloerverwarming. ‘Maar door te douchen warmt de woning al zo snel op dat je hem zelfs moet koelen’, zegt bouwer Smeets. Door de goede isolatie van de woning kan de warmte van de douche nergens de woning uit. Bouwer Smeets is ervan overtuigd dat je het hele jaar niet hoeft te stoken.

Van Dinther, de bewoner van de woning, zegt: ‘Het gebeurt zelfs dat het binnen 23 graden wordt als ik de wasmachine of droger aanzet, terwijl het buiten 9 of 10 graden is.’ Hij rekent dan ook op een forse energiebesparing.

Energielabel belangrijk

Het energielabel wordt steeds belangrijker. Er zijn zelfs twee geldverstrekkers (BijBouwe en Allianz) die een bepaald label eisen voordat zij een lening toezeggen. Zij hebben gezegd dat je minimaal label C moet hebben of moet verbeteren naar label C om een hypotheek te kunnen krijgen. Veel andere geldverstrekkers proberen verduurzaming te stimuleren. Je kunt dan extra lenen of een rentekorting krijgen.

Hypotheekvoordeel

Je kunt bijvoorbeeld een hogere hypotheek afsluiten om te verduurzamen. Dat extra hypotheekbedrag moet je wel echt gebruiken om je huis te verduurzamen. Om een indruk te geven: bij label C of D mag je tot wel 15.000 euro extra lenen voor verduurzaming.

Ook kun je korting krijgen op je hypotheekrente wanneer je woning door verduurzaming een groener label krijgt. Wat voor korting je krijgt, hangt af van de geldverstrekker. Maar denk bijvoorbeeld aan 0,10 procent korting over het hele hypotheekbedrag.

Bepalen van het energielabel

Bij het bepalen van het energielabel wordt onder meer gekeken naar:

  • De isolatie van het huis. Zijn er bijvoorbeeld veel kieren, waardoor er mogelijk veel warmte verloren gaat?
  • De installaties in het huis. Voor een gunstiger energielabel is een warmtepomp beter dan een cv-ketel. Airconditioning maakt het label ook niet groener en telt juist negatief mee. 
  • Of het huis luiken of andere zonwering heeft. 
  • Of er hernieuwbare energie is, bijvoorbeeld van zonnepanelen. 

Wil jij weten welk energielabel bij jouw woning past? Vergelijk energieadviseurs en vraag vandaag nog jouw energielabel aan.

Vind de goedkoopste energieadviseur

Terug naar het overzicht