Energielabel-Tarieven vergelijkt:
  • Goedkope energieadviseurs in jouw regio
  • Op basis van tarieven en kwaliteit
  • Een snel en goedkoop energielabel

Veelgestelde vragen over Energielabels

Moet de energieadviseur bij mij uit de regio komen?
Nee, een energieadviseur is niet gebonden aan een bepaalde regio. Zij mogen door het hele land energielabels uitgeven. Je kunt op Energielabel-tarieven.nl iedere energieadviseur kiezen en selecteren op prijs en kwaliteit. 

Is een energielabel verplicht?
Een energielabel is verplicht als jij je woning wil verkopen of verhuren. Ook bij oplevering van woningen en appartementen is een energielabel verplicht. Is hier geen sprake van? Dan hoef je geldig energielabel voor je woning te hebben.

Wat is een energielabel?
Het energielabel van je woning geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Hoe minder fossiele energie gebruikt wordt, hoe beter het energielabel is. Het label wordt aangegeven met een letter. Hierbij is A het hoogst haalbare en G het laagst haalbare.

Waarom een energielabel?
Het doel van het energielabel is om eigenaren van woningen en gebouwen bewuster te maken van de hoeveelheid energie die ze verbruiken. Als jij een woning koopt, dan is het voor jou ook belangrijke informatie. Het label zegt namelijk iets over de hoogte van jouw energierekening voor die woning. Het zegt ook iets over de stappen die je nog kunt ondernemen om de woning te verduurzamen.

Hoe vraag je een energielabel aan?
Een energielabel kun je alleen krijgen via een gecertificeerde energieadviseur. Die kun je vinden via Energielabel-tarieven.nl. De energieadviseur komt bij je thuis en verzamelt informatie over de woning. Dat duurt ongeveer 2 uur. Dan verwerkt hij al die gegevens en bepaalt hij het energielabel van de woning. Bij het label ontvang je ook een document met punten waarop je kunt verduurzamen.

Wat kost een energielabel?
De prijs van een energielabel is afhankelijk van: type woning, woonoppervlakte, woonplaats en hoe het label wordt berekend. Op Energielabel-tarieven.nl kun je prijzen van energieadviseurs met elkaar vergelijken. 

Is een energielabel verplicht bij verkoop van je woning?
Ja, sinds 2022 ben je wettelijk verplicht om een energielabel van je woning te hebben als je je woning wilt verkopen. Heb je dat niet? Dan riskeer je een boete.

Hoe lang is een energielabel geldig?
Een energielabel is 10 jaar geldig. Houd er rekening mee dat een energielabel alleen geldig is als het label is geregistreerd in de landelijke database van de Rijksoverheid: EP-online

Waar kan zien of ik een geldig energielabel heb?
In de landelijke database van de Rijksoverheid, EP-online, kun je opzoeken of je een geldig energielabel hebt. De energieadviseur registreert hier het energielabel zodra hij die heeft opgesteld. 

Is het energielabel van mijn woning openbaar?
Ja, iedereen kan de database van Rijksoverheid inzien. Dus iedereen kan via EP-online zien welk label jouw woning of jouw gebouw heeft.