Vergelijk de energielabel tarieven
90% van de energielabel-aanvragen is binnen 3½ uur ingepland
Energielabel-Tarieven vergelijkt:
  • Goedkope energieadviseurs in jouw regio
  • Op basis van tarieven en kwaliteit
  • Een snel en goedkoop energielabel

Wat is een energielabel?

Enerigelabels zijn officiële labels die informeren over de mate waarin gebouwen wordt benut in termnen van efficiëntie wat betreft ruimtelijk gebruik, isolatie en installaties zoals warmwater/verwarming/ventilatie etc.. Het doel hiervan is om consument te helpener beter beslissingen te nemen bij hun keuze voor vastgoed, daarom moet elke woning of bedrijfsgebouw over zo'n label beschikken alvorens men ze mag aanbiednen op markten zoals particuliere huur/verhuur/verkoop etc..

Wanneer is een energielabel verplicht

Een energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur of aanbieding van een woning. De regels omtrent energielabels staan beschreven in de Energieprestatieverordening (EPV). Met een energielabel krijgt u informatie over hoe energiezuinig het pand is en wat uw mogelijke besparingen zijn op basis van verschillende maatregelen. Er zijn verschillende soorten energielabels, afhankelijk van het type woning. Als u geen label heeft, wordt er gezocht naar andere manieren om te beoordelen hoe energiezuinig uw woning is. Energiebesparingsmaatregelen die al genomen zijn of waarmee rekening is gehouden in de bouw, mogen meegerekend worden voor eenzelfde score als bij eenzelfde label. Energie labels kunnen variëren van A (zeer hoog) tot G (zeer laag).

Wat zijn de regels omtrent energielabels voor woningen?

Een energielabel voor een huis is verplicht in Nederland als er eigendomswisseling plaatsvindt. De koper van het huis of de verhuurder moet een energielabel kunnen aantonen bij de overdracht van het pand. Ook als er sprake is van verbouwing of herstelwerkzaamheden waarvoor een vergunning nodig is, moet er eerst een energielabel zijn opgesteld.

Waarvoor heb ik een energielabel nodig?

Energielabels helpen consumenten en andere geïnteresseerden om te bepalen hoeveel energie wordt gebruikt door bepaalde gebouwen en welke maatregel kan worden genomen om hun energieverbruik te verminderen. Met behulp van de informatie die op het label staat, kunnen mensen ook verschillende opties voor hernieuwbare bronnen zoals zon-of windenergie bekijken. Energielabels geven ook informatie over de CO2-uitstoot en totale kosteneffectiviteit die betrokken zijn bij verschillende soortenergiestromingen.

Wat als ik geen energielabel heb?

Het is mogelijk dat je een boete krijgt als je geen energielabel op je huis hebt. Het is verplicht dat alle woningen in Nederland over een energielabel beschikken. Als de woning niet voorzien is van zo'n label, kan de gemeente maatregelen nemen en kun je te maken krijgen met administratieve boetes.